-
Is een verwijsbrief nodig?
Neen, maar het is belangrijk dat de tandarts achter de behandeling staat en ons eventuele bijzonderheden meldt.
-
Hoe lang is de wachtlijst?
Patiënten kunnen nu weer op korte termijn -3 maanden maximaal- door de orthodontist worden gezien.
-
Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?
In principe kunnen beugelbehandelingen op elke leeftijd worden gedaan. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van gebit, tandvlees en kaakbot voldoende goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Bovendien kan een afwijkende stand van de kaken bij volwassenen niet meer met beugels worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door de kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.
-
Hoe lang duurt een beugelbehandeling?
Gemiddeld 2 jaar.De duur wordt bepaald door de ernst van de afwijking, maar ook heel erg door de medewerking van de patiënt.
-
Doet een beugel pijn?
De last die je van een beugel hebt, is afhankelijk van persoon tot persoon. Volwassenen hebben de eerste dagen vaak meer last dan kinderen. Als je net een beugel hebt gekregen, kun je er vooral de eerste twee nachten best wel last van hebben. Indien nodig kan je dan een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol). Als je veel last van je tanden hebt met kauwen, kun je tijdelijk zacht voedsel eten (zoals brood zonder korst, pap en soep). Hoe sneller je het gebit gewoon gebruikt, hoe sneller de pijn zal verdwijnen. Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Telkens wanneer de orthodontist de beugel heeft bijgesteld, kunnen de tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je de beugel voor het eerst kreeg.
-
Hoe vaak moet ik op controle komen?
Dit hangt van het soort beugel af. Meestal is dit 1 maal per maand of 1 maal per 2 maanden.
-
Kan ik met de beugel alles eten en drinken?
Je kunt met de beugel alles eten en drinken maar het is niet aan te raden om harde of kleverige snoepjes te eten. Er kunnen dan brackets los gaan. Ook moet je oppassen met hard stokbrood, kippenboutjes en spare ribs. Door het losmaken van bidondopjes van sportdrankflesjes met de tanden komen de slotjes los of wordt de draad verbogen. De brackets worden met speciale daarvoor bestemde lijm op de tanden geplakt. Het is niet goed als er tijdens de behandeling vaak brackets losgaan. Ook moet je voorzichtig zijn met koolzuurhoudende dranken. Deze kunnen de lijm aantasten, waardoor bandjes of slotjes loskomen, maar ze zijn vooral schadelijk voor het glazuur van je tanden. Een keertje mag wel maar niet elke dag.
-
Zijn er risico's verbonden aan een orthodontische behandeling?
Een orthodontische behandeling is, zoals iedere medische behandeling, niet geheel vrij van risico’s. Gelukkig komen er in de orthodontie niet vaak complicaties voor, en als ze al voorkomen dan zijn de gevolgen veelal gering. Als de mondhygiëne niet optimaal is, kunnen vlekjes, gaatjes of andere beschadigingen aan het glazuur ontstaan en kan het tandvlees onsteken, opzwellen en bloeden. Incidenteel kunnen kaakgewrichtsklachten ontstaan, die pijn in het gewricht, hoofd- of oorpijn veroorzaken. Deze klachten kunnen ook zonder orthodontie ontstaan. Klachten aan het kaakgewricht moet je aan de orthodontist melden. Orthodontische behandeling kan verkorting (wortelresorptie) van de wortels tot gevolg hebben. De oorzaak hiervan is niet duidelijk. Het wel-niet-wel dragen van apparatuur bevordert wortelverkorting evenals nagelbijten en duimzuigen gedurende de behandeling. Wortelverkorting stopt bij beëindiging van de behandeling. Daarnaast kan de zenuw in een tand afsterven en kan de tand verkleuren. Voor zover bekend hangt dit vrijwel altijd samen met een eerder doorgemaakt trauma.
-
Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?
Nee, het is lang niet altijd nodig te wachten totdat alles is gewisseld voor je een beugel kunt krijgen. Voor een vaste beugel is het wel vaak nodig dat alles - of bijna alles - is gewisseld. Dikwijls moet eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met uitneembare beugels worden gecorrigeerd. Meestal gebruikt de orthodontist hiervoor 'blokbeugels' en buitenbeugels. Deze beugels kunnen in de regel het best worden gebruikt als de wisseling nog niet ten einde is. Wanneer er namelijk wordt gewacht tot alles is gewisseld, bestaat de kans dat de kaakgroei bijna is afgelopen. Dan wordt het moeilijk om de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar alsnog met beugels goed te krijgen.
-
Wat houdt een operatieve kaakcorrectie in?
Bij een operatieve kaakcorrectie corrigeert de kaakchirurg de stand van de kaken door middel van een kaakoperatie. Zo'n behandeling wordt een osteotomie genoemd. De operatie wordt in de regel pas na de groeiperiode gedaan. In het kort komt de behandeling erop neer dat de orthodontist het gebit eerst met een vaste beugel (slotjesbeugel) rechtzet. Daarna plaatst de kaakchirurg de onder- en bovenkaak operatief in de goede stand. Deze operatie gebeurt onder narcose. De operatie gebeurt van binnenuit. In het algemeen zijn er dus na de operatie geen littekens in het gezicht te zien. Na de operatie blijft de beugel meestal nog enige tijd in de mond om het onder- en bovengebit zo goed mogelijk op elkaar te plaatsen. De metalen schroefjes waarmee de kaken tijdens de operatie zijn vastgezet worden meestal niet verwijderd.
-
Kan ik een blaasinstrument blijven spelen?
Dat kan zeker, al heb je wel een periode nodig om eraan te wennen. Je lippen moet je misschien iets anders aanzetten dan je gewend bent.
-
Doet het pijn als een vaste beugel eruit wordt gehaald?
Nee, het verwijderen doet geen pijn, maar kan een beetje gevoelig zijn. Bij het eruit halen van een vaste beugel verbuigt de orthodontist met een speciale tang de metalen plaatjes die op de tanden zitten een klein beetje. De lijm laat dan meteen los. Meestal is een vaste beugel eruit voor je er erg in hebt. Vervolgens worden de lijmresten verwijderd met een boortje, wat ook niet pijnlijk is.
-
Als je een beugel van de orthodontist hebt, moet je dan nog naar je eigen tandarts?
Ja. Het is zelfs heel belangrijk dat je tijdens de beugelbehandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. De orthodontist kijkt iedere keer naar de tanden om te zien of de beugelbehandeling goed gaat. Hij stelt de beugel ook telkens bij. Maar de orthodontist let niet speciaal op gaatjes. Daarvoor moet je bij de tandarts onder controle blijven!